De geest van een Boeddhistische monnik

Heb je wel eens de kracht van een lege en heldere geest ervaren? Waarschijnlijk niet. Westerse mensen kennen dat niet in ons druk-druk-druk leventje. Onze geest is te vergelijken met modderig water. Verschillende gedachten schreeuwen gedurende dag om onze…

Heb je wel eens de kracht van een lege en heldere geest ervaren?

Waarschijnlijk niet. Westerse mensen kennen dat niet in ons druk-druk-druk leventje. Onze geest is te vergelijken met modderig water. Verschillende gedachten schreeuwen gedurende dag om onze aandacht, zoals; De vuilnisbak moet nog buiten worden gezet. Mijn kind is aan het jengelen. Wat eten we vandaag? Ik moet niet vergeten om mijn treinabonnement te verlengen. Misschien raak ik mijn baan kwijt bij de volgende reorganisatie.

Al deze hak op de tak gedachten zijn vermoeidend. In de hectiek van alledag raak je het overzicht kwijt door de chaotische kluwen van gedachten, die te pas en onpas omhoog komen. Je geest lijkt meer op een heksenketel dan op kristalhelder water. Er is een andere weg. Als modderig water tot stilstand komt, zakt het zand langzaam naar de bodem en ontstaat er helder water. Dit principe is de kern van mediteren. Een paar minuten mediteren per dag zet je gedachten stil en zorgt voor een leeg en helder hoofd.

Is mediteren moeilijk? Ja en nee. Het gemakkelijke gedeelte van mediteren is de vorm. Je gaat in een gemakkelijke stoel zitten met je voeten plat op de grond. Sluit je ogen voor 5 minuten en laat je geest met rust. Ga niet in gevecht met opkomende gedachten, maar laat ze toe. Als je ze accepteert, verdwijnen ze vanzelf, waarna het stil in jou wordt. Het moeilijke gedeelte van mediteren is de discipline om er dagelijks tijd voor te maken. Gek genoeg gunnen we onszelf vaak nog geen 5 minuten tijd per dag om te mediteren of aan ons zelf te werken. Kan het ook anders?

Natuurlijk, het bereiken van de geest van een Boeddhistische monnik kost je slechts 5 minuten mediteren per dag, maar je moet dit wel minimaal 108 dagen achtereen volhouden.

De waardering van www.spiritueelboek.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.7/10 gebaseerd op 7020 reviews.
0